Formblåsning

Formblåsning av plast är en metod som påminner en del om glasblåsning. Det går ut på att man för in plast i en form och sedan använder sig av gas för att blåsa den smälta plasten mot formens kanter. När det sedan svalnat har man en färdig ihålig produkt. På de här sättet kan man tillverka till exempel rör, slangar och flaskor eller burkar av plast. Livsmedelsindustrin och kosmetikaindustrin förlitar sig ofta på denna tillverkningsmetod för att få de behållare de behöver.

Formblåsning med olika sorters plast

Formblåsningen kan göras med olika sorters plast, så att man till exempel kan få en väldigt mjuk och böjbar slang som ska användas till medicinska behandlingar, eller en hård och hållbar flaska som ska användas till kolsyrad dryck. Metoden är säker för produkter där mycket hög grad av renhet är önskvärt, vilket det ofta är just inom livsmedel, kosmetik och medicinsk teknologi.

Så går formblåsning till

Ett relativt smalt och formbart (till exempel genom att materialet är varmt) plaströr trycks in i en större behållare som har den form som den slutgiltiga produkten ska ha. Mängden plast i det införda plaströret bestämmer hur stor produkten kan bli och hur tjocka väggarna i till exempel en flaska ska vara. När röret har förts ned helt i formen blåser man in gas i röret som då expanderar tills det når kanterna på formen. När plasten har stelnat tas formen bort och produkten är färdig.

Effektiv produktion

Denna metod kan användas både för väldigt smala, tunna och elastiska rör och för större behållare så som stora mycket stora burkar eller hinkar (flera kubikmeter stora) för grossistmängder i livsmedelsindustrin. Genom att lägga in detaljer i formarna kan man också forma markörer på ytans struktur som kan ange särskilda mått, eller skriva information i punktskrift. Den här metoden är ofta helautomatisk och möjliggör snabb och effektiv produktion av ett stort antal enheter.