Plasmaskärning

Funderar du på att investera i en plasmaskärare? Det finns mycket som man bör känna till då den inte fungerar som vilken skärare som helst. Det är inte en traditionell motorsåg eller ett knivblad utan något som kan vara mångt mycket mer fascinerande, men ändå farligt om den används på fel sätt. Det är ren energi som omvandlas utav atomer och elektroner i ett vackert och komplicerat samarbete.

Vilka områden fungerar med en plasmaskärare?

Med en plasmaskärare kan du skära i tjocka och tunna metaller, till exempel plåt och koppar. En vanlig plasmaskärare som ofta hittas inom bilindustrier kan skära upp till 38 mm tjockt material, medan den plasmaskärare som man hittar inom industrin skär upp till hela 150 mm tjockt material. Vad de har gemensamt är att de kan skära med knivskarp precision. Det är en kraftmaskin som man bör ha stor respekt för och det är viktigt att ha högt säkerhetstänk när man använder den. Plasmastrålen är väldigt stark och utstrålar UV-ljus, vilket gör att den som jobbar med den bör bära UV-glasögon med grön lins och någon typ av skyddsmask för ansiktet. Övrig utrustning för kroppen bör vara heltäckande såsom overall och handskar.

Populärt på hobbynivå

Det är inte bara verkstäder och industrier som använder sig utav plasmaskäraren. Många som sysslar med trädgårdskonst använder sig utav den speciella plasmaskäraren för att få fram den fina precision som man önskar. De skapar vackra, sirliga mönster i sin trädgårdskonst. En del bilentusiaster har också sett fördelen av skäraren. De kan skära till och skapa plåtdelar som blivit förstörda av rost och kanske inte längre finns kvar hos någon bilhandlare. Det är en fördel om du har gått en kurs inom svetsning så du har fått licens. Det finns också många videoklipp på internet med olika tips om hur du använder den.